Diverse Funderingar

OBS! Det finns ett kontaktformulär längst ner på den här sidan!

Vilken teologisk skillnad är det mellan "den heliga anden", den heliga Anden och den helige Ande?

Man skrev förr (iallafall 1729): Den Helige Ande, alla tre orden med STORA begynnelsebokstaver.

1729 års Bibel: "Efter then stora Kyrckio-Bibeln af åhr 1703 i thetta beqwämliga Format tryckt och förfärdigat". Bibeln är ca 23 cm hög, ca 14 cm bred och knappt 10 cm tjock! "Bekvämt" format!

Samma år (egentligen från 1703) skrevs HERREN som HERren. Bibeln av år 1703 är den som kallas "Karl XII:s Bibel. Bibeln före den var den första Bibelöversättningen till svenska: Gustav Vasas Bibel. Det svenska språket före den kallas fornsvenska, efter "modern" svenska (tur att det inte var skåningar som översatte Bibeln till svenska utan örebroare.)

I Gustav Vasas Bibel skrevs/skrivs "ni" som "J". Fr.o.m. 1703 skrivs det "I". Det gjorde det sedan, i varje fall till första världskriget, evt längre. Kolla i en gammal bok.

Just nu (5/11-15) är jag igång med det kronologiska Bibelåret i Studiebibeln (Folkbibeln), fjärde gången totalt. Det tar ca 3 månader att komma igenom Bibeln. Jag läser alltså mer än för "en dag" nästan alla dagar. Några gånger jag läst Det kronologiska Bibelåret på sista tiden har jag läst i min Samsungplatta där jag har laddat ner flera översättningar tillika me en engelsk och en dansk version.

Den Levande Bibeln, Åkessons översättning och Bibel 2000 har jag läst "fakt igenom".  Jag gillar inte riktigt Bibel 2000! Jag har vissa planer på att läsa igenom vår Familjebibel, översatt av H.M. Melin 1858 med kommentarer, tryckt 1888 och med bilder av Doré.

Vet du att kapitlen i Daniels bok inte är i kronologisk ordning? Så här ska det vara: 1,2,3,4,7,8,5,9,6,10,11,12. Mellan Daniels syn om de 2300 dygnen och synen om de 70 årsveckorna gick det ca 12 år. Men mellan synen om de fyra djuren och synen om baggen, bocken och de 2300 dygnen gick bara ca 2 år.

Om man räknar med att Daniel var ca 18-20 år när han blev tillfångatagen, var han 88-90 vid sista synen i kap 10-12. Daniel benämndes hela livet som "en av de judiska fångarna"!

I Folkbibeln, Studiebibeln, står årtalen och inte bara i den eller den kungens regeringsår. T.ex i Daniels bok, "Belsassars första regeringsår", i kommentaren på sidan står 553 f.Kr.

Darejaves/Darius i Dan 6:1 och Dan 9:1, är samma person som Kores.

EVENTUELLA SVAR KAN GES antingen till min e-post [javascript protected email address] eller på Facebook om du är en av mina vänner där. Eller i kontaktformuläret nedan. 


(Lämna tom)
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)